Yrende løpeliv på Revetal

I høst har RE-MILA fått henge seg på løpegruppa på Revetal Treningssenter. Løpegruppa er åpen for alle som vil være med på felles trening, mandager kl.18-19 med oppmøte på Revetal Treningssenter. Dette er en flott mulighet til å trene i fellesskap med andre, og har du ikke vært med ennå så kan det anbefales!

RE-MILA tok en sving innom treningen på mandag. Det ble observert en god gjeng glade løpere.

Løpegruppa trente denne mandagen intervaller i to ulike bakker, tilpasset nybegynnere og litt mer trente. “Det fungerer fint å trene sammen selv om man har ulikt utgangspunkt”, fortalte instruktør Aino.

Søstrene Konstanse og Anne Lene Nyvoll forberedte seg til RE-MILA med sin egen interne søskenkonkurranse i motbakkløp. De hadde knapt nok tid til å besvare spørsmålet om hva som er det beste ved å delta på løpetrening. “Energi! Man får energi av å trene!”, lød det muntert til tross for at en ny motbakke ventet på dem.

Også på vei bort til sentrum registrerte man mange mosjonister i ulik fart – men uansett blide og fornøyde. “Trener du til RE-MILA?”, måtte jeg spørre. “Ja,selvfølgelig”, lød svaret mens mosjonistene travet eller jogget videre. Tipp topp tommel opp,- for RE-MILA handler nettopp om å få folk opp og ut på beina. Det er stas å se at det yrer flere mosjonister i ulikt driv rundt om på veiene, nå i ukene før RE-MILA!

 

En fartsholders bekjennelser

La meg bekjenne det klart og tydelig med en gang. Jeg angrer på at jeg i en tilstand overmot og overdreven selvtillitt oppnevnte meg selv som fartsholder for RE-MILA på 10 km den 15. oktober for de som vil løpe på 20 min/5K og 40min/10K.

Og jeg innrømmer det gladelig. Jeg kommer trolig til å bli den verste fartsholderen på denne distansen ever fordi:

  1. Jeg trener for lite
  2. Formen har hatt en jevn nedadgående kurve i mange år
  3. Jeg åpner (nesten) alltid for hardt, og sprekker nesten alltid på siste runden
Så dette er en klar og tydelig advarsel. Om du har planer om å løpe rundt 40 minutter på RE-MILA 2017, ville jeg tenkt meg nøye om før jeg hadde stolt på å henge på meg. Og derfor har jeg iverksatt et strakstiltak. Men først en liten begrunnelse
  1. Ja det er riktig. Jeg trener alt for lite. 1-2 ganger i uka i snitt, og en sjelden gang tre. Det er jo ikke i nærheten av nok. Men.. nå skal det samtidig sies at til tross for få treningsøkter per uke, så hevder noen av mine ondsinnede løpevenner at jeg er lett-trent .(akkurat som om det er noe usportslig over det å være letttrent?) Og det er kanskje noe i det for alle som har trent mye før. Det går raskere å komme tilbake i en brukbar form. Men form er uansett ferskvare, og man vet aldri hvor dårlig form man er i før man har testet den. Derfor bestemte jeg meg for å finne ut om jeg i det hele tatt er i stand til å løpe 10 km under 40 minutter, og meldte meg på 10 for Grete i siste liten for noen dager siden. Og undrenes tid er ikke forbi. Jeg greide faktisk å karre meg under de magiske 40 med 45 sekunder i går. Men negativ split ble det ikke. Og så er jo RE-MILA en mye hardere løype da..?
  1. Ja, formen har hatt en jevnt nedadgående kurve de siste 20 årene. I 2012 var jeg dog i en forholdsvis god form til meg å være, og hadde meldt meg på Bedriftsidrettsløpet Hortensmarka rundt (8 km terrengløp). Jeg la som vanlig ut i friskt tempo, og ledet løpet ganske klart til det var igjen ca 1,5 km. Den litt harde åpningen kombinert med nyinnkjøpte uinnløpte sko resulterte i en liten downperiode og kramper  i leggene. Shit tenkte jeg, her kan seieren ryke. Og ikke før jeg hade tenkt det, så dukket det opp en spenstig up-and coming lyslugget kar (som nettopp hadde installert Runkeeper på mobilen) bak meg. Småirritert på at han kunne være så amatørmessig at han ikke hadde klart å skru av lyden på mobilen ba jeg ham høflig å skru den av. Han svarte med å løpe fra meg og grusa meg i spurten med 5-10 sekunder. Og hvem var denne jyplingen? Ingen ringere enn Fredrik Vedvik. Siden da har Fredriks formkurve bare gått en vei: Oppover, og formen min gått sakte men sikkert nedover. I går slo han meg med 5 minutter og 30 sekunder i «10 for Grete» i Oslo Maraton.
  2. Ja, jeg er kjent for å åpne for hardt og sprekke på slutten. I 1985 løp jeg mitt første helmaraton i Oslo. Den gangen sprakk jeg som en ballong på andrerunden og brukte 15 minutter mer på andrerunden enn på første og endte opp på en slutttid rundt 2:51. (1:18 +1:33) På Holmestrand maraton (10K) i år åpnet jeg 30 sekunder for raskt bare på den første kilometeren og fikk etterhvert så mye melkesyre at jeg valgte å bryte etter 5 kilometer i ren forfengelighet, så jeg skulle slippe skammen med at jeg og andre kunne se det dårlige resultatet. Jeg har altså ikke lært veldig mye på de 32 årene som voksen mosjonsløper.
Men… det er håp. Jeg har iverksatt tiltak. Og det gjør at jeg tror jeg skal klare det. Men ikke uten litt hjelp. Så for å være helt sikker, har jeg alliert meg med treningskamerat og Re-jogger Frank Jakobsen.  Frank er min rake motsetning når det gjelder det å holde jevn fart. Han har spesialisert seg på å løpe like fort eller fortere på siste runder som på første. I går løp han Halvmaraton i Oslo med en solid negativ split. Og det i en forholdsvis kupert og tung løype. Vi blir dermed en fartsholderduo i år på 40/10K og 20/5K. Og da skal vi klare å geleide deg gjennom hele løypa. Hvis du har satt deg 40 blank som mål da, vel og merke.
Så vil du være med, så heng på 😉

RE-MILA er sertifisert KONDIS kvalitetsløp!

KONDIS er en idrettsorganisasjon for både aktive utøvere og mosjonister som løper, sykler og svømmer. På deres nettsider www.kondis.no finner du oversikt over idrettsarrangementer og konkurranser for hele året. Akkurat nå finner du annonsen for RE-MILA øverst på siden 😉

RE-MILA har nemlig blitt et sertifisert kvalitetsløp, og det er vi litt stolte av!
Sertifiseringen innebærer at vi oppfyller visse kvalitetskrav, blant annet

Så nå håper vi å friste flere løpere utenfor distriktet vårt til å delta,- velkommen til kvalitetsløpet RE-MILA!

Nå trener Martin (nesten) hver mandag :-)

Vi bladde i bildearkivene fra 2016, og fant et bilde av Martin Gran idet han passerte målstreken, tilsynelatende utslått men fornøyd.

For 25 år siden var Martin  aktiv spiller av både fotball og håndball. Da han la opp idrettskarrieren ble det bom stopp med trening. Han hadde faktisk ikke trent noenting på 25 år da hans kollegaer på Meny utfordret han og meldte han på 5 km på RE-MILA 2016. Ikke trente han i forkant av løpet heller,- han startet på målstreken og gjennomførte. Dermed måtte vi spørre Martin det klassiske spørsmålet “hva følte du da du passerte målstreken,- det så ut som om du gav alt du hadde?” “Det var deilig! Og jeg var ordentlig kvalm! Etterpå var det bare moro”, mimrer han.

 

Vi lurer på om opplevelsen fristet til gjentagelse og om han skal delta i år også. “Jada, og i år er jeg frivillig deltager. Nå trener jeg litt også, for Trude (kona) drar meg med ut på et opplegg hver mandag. Jeg har en runde hvor jeg går litt og jogger litt”, forteller Martin entusiastisk.

På spørsmål om hvem Martin vil utfordre til å delta på RE-MILA er han først litt grublende, men konkluderer at det må bli kollegaene på Meny. Per i dag er det kun 7-8 av 100 ansatte som er påmeldt, og RE-MILA skriver under på at den prosentandelen bør økes!

Til sist spør vi Martin om han kan oppsummere tre gode grunner for å delta på RE-MILA.
Da er han rask til å svare:

  1. Du får trena og kommer i form i forkant av løpet.
  2. Det er et imponerende og proft gjennomført arrangement som jeg blir stolt av at vi har på Revetal.
  3. Samhold! Når du trener sammen med noen og deltar på løpsdagen opplever vi samhold.

RE-MILA kunne ikke vært mer enig i oppsummeringen. Vi gleder oss til å heie Martin – og alle andre deltagere- gjennom løypa om 5 uker 🙂

 

Hvordan trene til 5 km løp?

Det finnes flust av tips til både habile løpere og mosjonister om hvordan man kan styrke hjertepumpa og forbedre kondisen. Her har vi plukket frem et treningsforslag fra løpedronningen, Ingrid Kristiansen. Det finnes ingen fasit på treningsopplegg,- du selv er fasiten! Tilpass treningsprogrammer til din nåværende form og hverdag. Et sikkert tips er uansett å variere treningen slik at det ikke blir kjedelig, og kroppen tilvenner seg arbeid med ulik intensitet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Stian Ormestad, ReAvisa)

Med drøye 5 uker igjen til løpsdagen kan du ta utgangspunkt i og tilpasse dette programmet, Ingrid Kristiansens forslag til treningsprogram for å komme skikkelig i gang mot målet ditt om å løpe 5 km:

Uke 1 (Du velger hvilke dager som er best for deg, men fordel treningsdagene dine jevnt utover uka)
Dag 1: 50min Rolig, aerob trening (du skal kunne prate, ikke ha for høy puls).
Dag 2: 10min rolig oppvarming + 10 x 45 sek innsats/ pause 15 sek jogg + 10 min jogg ned.
Dag 3: 60min. Rolig, aerob trening. Som dag 1, men litt lengere tur.

Uke 2

Dag 1: 10min rolig oppvarming + 10 x 2 min/pause 1 min jogg +10min rolig jogg
Dag 2: 45 min. Rolig, aerob trening. (som uke 1)
Dag 3: 70 min. Rolig, aerob trening. (som uke 1)

Uke 3 , da kan du prøve å øke med en ekstra trenings dag.

Dag 1: 40min. Rolig, aerob trening.
Dag 2: 10min rolig løping + 8 x ca. 500m + 10min
Dag 3: 40min Rolig aerob trening
Dag 4: 50 min. Rolig, aerob trening.

Uke 4

Dag 1: 40min. Rolig, aerob trening.
Dag 2: 10min rolig oppvarming + 6x3min /pause 1 min jogg + 10 min rolig jogg
Dag 3: 40min Rolig, aerob trening.
Dag 4: 60min. Rolig aerob trening.

Uke 5

Dag 1: 40min. Rolig aerob trening.
Dag 2: 10min rolig oppvarming + 14 x 45 sek innsats/ pause 15 sek jogg + 10 min jogg ned
Dag 3: 45min. Rolig aerob trening.
Dag 4: 70 min. Rolig aerob trening.

Uke 6

Dag 1:10min rolig oppvarming + 2 x1000m (pause 2 min jogg) + 6 x 300 m(pause 1 min jogg) + 10min jogg ned
Dag 2: 35min. Rolig aerob trening.
Dag 3: 10min rolig oppvarming + pyramide intervall: (30 sek – 45 sek – 60 sek – 75 sek – 90 sek) x 2 (pausene ½ lengden på draget + 10 min jogg ned
Dag 4: 50min. Rolig aerob trening.

Uke 7, nå kan du trene 3 ganger i uka om du føler at du har løpt mye. Kanskje en sykkel tur kan erstatte den 4. Løpeturen?!
Dag 1: 40min . Rolig aerob trening.
Dag 2: 10min rolig oppvarming + 12 x 200m /pause 100 m jogg + 10 min jogg ned
Dag 3: 45min. Rolig aerob trening.

Uke 8
Dag 1:10min rolig oppvarming (15 sek innsats/ 15 sek pause) x 20 + 10min jogg ned
Dag 2: 35min. Rolig aerob trening.
Dag 3: 50min. Rolig aerob trening

Uke 9

Tirsdag: 10min rolig oppvarming + (40 sek innsats/pause 20 sek) x 10 + 10min jogg ned
Torsdag: 45 min. Rolig aerob trening.
Lørdag: Ta en hviledag eller løp rolig i 15 min for deretter og løpe 4 x ca. 100 m i konkurranse farten din
Søndag: Nå er konkurranse dagen her og du skal teste deg på en 5 km, varm opp i 10 – 15 min. Når du har kommet til mål, jogg i ca. 10 min slik at du ikke blir så stiv og støl dagen derpå.

(Kilde: www.ingridkristiansen.com)

Flere gode treningtips kan du finne på
https://www.runnersworld.no/
http://aktivtrening.com/trening/loping/lope-5-km

LYKKE TIL MED TRENINGEN – OG HA DET GØY UNDERVEIS!

RE-MILA – Årets Idrettsarrangement på Tønsbergregionens Idrettsgalla 2016

Å organisere et idrettsarrangement som RE-MILA krever en gjeng engasjerte folk som brenner litt ekstra for å skape og dele idrettsoppevelser og -gleder. Løypa skal planlegges, klareres med vegvesenet, sikres, merkes og bemannes med løypemannskap. Kiosken må bemannes og ha nok av mat og drikke, – for ikke å snakke om alle vaflene som stekes i løpet av få timer.
T-skjorter, medaljer, startnumre, sponsorvegg, skilt og reklameflagg designes og trykkes. Vi har frivillige dugnadsarbeidere til sekretariat, medaljeutdeling, oppvarming, saftblanding, lyd og speakertjenester. Gjennom høsten koordineres alle aktivitetene frem til den store løpsdagen av den harde kjernen- arrangementskomiteen- med løpsgeneral Erling som primus motor.

I fjor vant RE-MILA pris for Årets Idrettsarrangement 2016 på Tønsbergregionens Idrettsgalla.
Det var den nest beste anerkjennelsen vi kunne få for arbeidsinnsatsen, – den største premien er utvilsomt å se alle blide fjes og idrettsgleden på selve RE-MILA-dagen! Derfor deler vi prisen med dere alle, – både deltagere og frivillige arbeidere.

Snart er det klart for RE-MILA igjen, – og gjett om vi gleder oss! Vi håper å se deg, og at du også gleder deg til en god idrettsopplevelse med folk, stemning, smil og svette.

Sportslig hilsen fra RE-MILAS arrangementskomite 🙂

 

“RE-MILA er for de som løper èn gang i året – eller hver dag”

Fredrik Vedvik er en habil løper som deltar i mange konkurranser. Han er også familiefar i en særdeles sprek familie. Om en uke stiller han til start på NM terrengløp som er uttak til nordisk.
Deretter er planen å delta på RE-MILA den 16.oktober.

Hvordan har en så rutinert løper havnet med i et løp på bygda, lurer RE-MILA?
“Jeg hadde litt kontakt med løpsgeneral Erling i planleggingsfasen av løpet, og syntes det var flott med et mosjonistløp som skulle favne bredden av løpere, -både de som løper en gang i året og de som løper hver dag. Jeg er veldig glad i å løpe, og forsøker å løpe mest mulig”, forteller Fredrik.
fredrik_vedvik
På spørsmål om hva Fredrik synes om løypa svarer han at den er krevende, med en hard start den første kilometeren med motbakke. Går man for hardt ut her blir det et tungt løp.

RE-MILA lurer på hva slags “stalltips” han vil gi til andre RE-MILA-løpere.
“Gjør det du pleier å gjøre på trening de siste ukene. Kanskje en litt hardere økt enn vanlig på tirsdag-onsdag før løpet, og deretter litt roligere i dagene før løpet. Men ikke gjør store forandringer på treningen nå”, er Fredriks anbefaling.

Vi takker Fredrik for praten og ønsker lykke til på NM terrengløp, og på selveste RE-MILA:-)

Familien Wolden løper igjen!

I fjor deltok familien Wolden på RE-MILAs 5 km for første gang. Etter å ha vært tilskuere første året, syntes de det så så gøy ut å være med at hele familien meldte seg på i 2015.
Familien opprettet fast joggetrening på mandager. Denne aktiviteten har de opprettholdt – og utvidet med flere deltagere, slik at de er klare på startstreken i år også.

familien-wolden

Foto: Synne Eggum Myrvang, ReAvisa

Familien Wolden oppfordrer flere til å delta som familie.

“Det er folkefest og stemning. Alle kan delta,- man trenger ikke være kjempegod!
Man holder seg i form og får mindre vondter med jevnlig trening.
Og ikke minst får alle medalje,- det er moro for både små og store barn!”
forteller Svanhild entusiastisk.

Lykke til på løpsdagen, familien Wolden!
Vi gleder oss til å se dere og flere familier i aksjon 🙂

Løpekurs? – Ja takk!

Onsdag den 21. september arrangerer RE-MILA løpekurs for nærmere 40 deltakere fordelt på to grupper. Men hvorfor skal vi lære å løpe på nytt? Er ikke det noe alle kan helt naturlig fra barnsben av?

Trenger vi virkelig et løpekurs?
Personlig har jeg aldri gått på løpekurs. Og jeg har aldri fått instruksjon av noen på hvordan jeg kan eller bør løpe. Men jeg skulle ønske jeg hadde fått litt instruksjon. Helst for lenge siden. For det er mange fordeler med å løpe ”riktig”

God løpsteknikk gjør at du bruker mindre krefter
Det betyr at du enten kan løpe fortere eller lengre uten å bli så sliten som du ellers ville blitt. Steglengden har mye å si for løpsøkonomien. Mange løper med for lange steg. Redusert steglengde og høyere frekvens gjør at man bruker mindre krefter og får mindre belastning på kroppen. Kortere steglengde reduserer dermed faren for skader. Det å løpe med høyere frekvens og kortere steglengde kan sammenliknes med trenden innen sykling der syklister som Chris Froom og de andre kjente klatrerne velger å sykle med høy kadens (= frekvens).

God teknikk virker skadeforebyggende.
I gamledager het det seg at man skulle lande på hælen og rulle framover på foten. I dag vet vi bedre. Det å lande nærmere forfoten eller i det minste rundt midten av foten er mindre belastende både for hofter, knær, og andre skadeutsatte ledd, muskler og sener. Dette med forfotløping har nesten blitt en religion for mange. I kjølvannet av den kjente boken Born to run skyllet det for noen år siden en barfot-bølge over løpeverdenen.

borntorun-bok

Jeg anbefaler på det sterkeste å lese boka. Den er inspirerende. Men jeg anbefaler ikke nødvendigvis å starte å løpe barbeint eller med “fivefingers”

Sko kan hjelpe deg til å løpe riktig
Nå er det ikke like mange som løper i ”fivefingers” eller barfot lenger. Men minimalistiske sko og sko med lav ”dropp” har forblitt populært. Merker som Altra har spesialisert seg på nettopp dette. Nike og de andre skoprodusentene har kommet etter. Minimalistiske sko – eller lavdroppsko bidrar til at man tvinges til å lande lenger fram på foten og heller bruker ankel og kneledd i kombinasjon med legg og lårmuskler som naturlige støtdempere. Dette istedenfor å overlate all støtdempingen til skoene alene. Det er en god ting om man sørger for å gjøre en gradvis overgang og øker belastning og distanse over tid.

altra-nulldrop

Det er flere andre ting du kan gjøre for å løpe mer økonomisk. Som for eksempel å være bevisst på kroppens holdning (oppreist/lett framoverlent), armbruken (langs siden i fartsretningen og ikke fra side til side) landing og fraspark. Små justeringer kan føre til store forbedringer i løpsøkonomi. Derfor skal jeg være med på RE-MILAs løpekurs.. Og så er det litt kult å få tips av en så dreven og merittert løper som Gunhild Halle Haugen da 😉

Kom i gang- trening #1

Første trening for Kom i gang-deltagere ble gjennomført i kveld.
Vi varmet opp, gikk, jogget litt, tøyde ut og skravlet mye om hvordan vi kan komme i bedre form. Det var en motivert og engasjert gjeng, -akkurat slik veilederne Ellen og Therese hadde håpet på.

IMG_8405

Frem til neste motivasjons-og treningskveld skal gjengen trene på egen hånd, men gjerne sammen i grupper. Å trene sammen styrker motivasjonen og forpliktelsen overfor seg selv til å fortsette å jobbe mot målet – å gjennomføre 5 km gående/joggende 16.oktober.

IMG_8415Fysioterapeut Ellen hadde gode råd om tøyning og skadeforebygging.

Mange av deltagerne var overrasket over at treningen gikk lettere enn forventet.
Det er lurt å ikke starte for hardt og for ofte når man skal igang med trening, men øke gradvis.

SÅ glad og fornøyd blir man av å være fysisk aktiv! Kropp og sjel fikk en skikkelig boost.

IMG_8417